Винарна БЕНДИДА

BENDIDA  WINERY  е  разположена в плодородната Тракийска низина в село Брестовица – столицата на виното в България и е само на 18 км югозападно от град Пловдив.

От 1936г. Винарната е приютила фамилната ни история за правене на вино и нейното съвременно продължение.

НАШАТА ИСТОРИЯ

Започва с производството на първото вино от  Методи Портев. След 1944г. при промяната на политическия режим  в страната  процесът е прекъснат. Днес неговият внук, наследил името и страстта му към виното, възстановява старата каменна винарна, като запазва автентичния вид на сградата, но с ново оборудване.

ВИНОПРОИЗВОДСТВО

Сега ние баща и дъщеря сътворяваме  вина от българските сортове Рубин и Мавруд, типични за Пловдивски регион, а също така Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран.

Особено внимание обръщаме на сорта РУБИН, който вирее най – добре в Брестовица, а вината от него са наситени и плътни, с интензивен плодов аромат.

Всяка година внимателно подбираме гроздето и го берем  ръчно в касетки. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана и се осъществява с минимална машинна намеса. Всеки процес е обгрижван от нас.

Ние не филтрираме червените вина, стараем се да запазим максимално натуралния вкус и уникалността на виното.

Най – добрите вина отлежават във френски и американски дъбови бъчви.

Нашата идея е да произвеждаме качествени наливни и бутилирани розе и червени вина в лимитирани  и колекционни серии.

ТЕХНОЛОГ : Елизабет Портева

Капацитет на винарната : 25 тона ( 30000 бутилки).

БЕНДИДА

БЕНДИДА е тракийска богиня на плодородието, лова и луната. Името й произлиза от „свързвам“, „съединявам“ и затова се приема  за покровителка на брака и зачатието. Смисълът на дейността ни е семейството да остане свързано чрез виното, а вдъхновението на предците ни  продължено.

Богинята Бендида е била почитана в Тракия. Покрай реките Марица и  Струма  е имало храмове и празници в нейна чест. По политически причини култът към нея е приет и в Древна Гърция.

Интересен факт е, че в далечното минало Платон е описал в „ Държавата“, че след 430 – 429г. преди  Христа в храма на Бендида – Пирея в края на май или  началото на юни са се провеждали Бендидии – надбягвания с коне и факли в чест на богинята, по време на които виното заема важна роля в ритуалите.