Регион

БРЕСТОВИЦА, ТРАКИЙСКА НИЗИНА

Брестовица е известно винарско село и е символ на българското червено вино. Тук са намерили благодатна почва двата местни сорта – Рубин и Мавруд. Това е уникален микрорайон, обозначен на картата на България със своите специфични природни дадености.

Селото се сгушило в северното подножие на Западните Родопи на височина 297 м. Климатът е преходно континентален. Най – разпространени почви са канелено – горските, светлокафявите горски и планинско – ливадните.

Тук са засадени много лозя, които открай време са основен поминък за хората. От септември до края на октомври атмосферата е приятно приповдигната и носи особено приятно чувство с аромат на гроздов сок.  Гроздоберът привлича гости, които с удоволствие се включват в магията да се прави вино.

Със своите 5 винарни селото е изключително привлекателно за винен туризъм. От 2015 година Брестовица е столица на виното в България.

Скоро отвори врати Музей на виното в реставрираната Влахова къща.

От дълги години на 14 февруари се чества Трифон Зарезан – най – големият празник на селото. Заслужава си да бъдеш част от този вълнуващ обичай, да зарежеш лоза, да излееш вино до нея върху земята  и да опиташ вината на избите в Брестовица.

 

ДРЕВНО МИНАЛО

Брестовица е старо българско село, в землището на което има следи от праисторическо селище, обитавано през Халколита (Каменно-медната епоха 4900-3800г преди Христа).  За тракийското и римското присъствие по тези земи свидетелстват могилите, разположени непосредствено преди селото и интересните находки от тях.

Първите артефакти на територията на селото датират от около 2400г. – каменни оброчни плочки, монети  и други. На 3 км от селото в местността „Св. Илия“ върху един планински връх с височина 651м се намират останките на куполна гробница. Изграждането й е свързано с одриските царе, които в периода  IV – III век преди Христа управлявали тракийския град Филипополис (Одриса).

През лятото на 2013г на Памук могила бяха открити общо шест гроба със  забележителни  исторически ценности от периода  IV век преди Христа до I век след Христа. За единият от тях се смята, че е на тракийския владетел Реметал II, управлявал Филипопол 26 г. преди Христа.

Най – уникалният предмет е бронзов боен параден шлем, принадлежащ на военачалник от много висок ранг. Интерес представляват  бронзов и сребърен пръстен, монети от времето на Марк Антоний  и Нерон.

Има сведения за съществуване на селото под името „ Брестувиче“ още от 1576 г.

Запазени са останки от манастира Св. Никола, строен по време на Търновското царство, в който са се трудили книгописци.