Лечебно вино 2020

Натурално сухо вино от Каберне Совиньон, Мерло и Бъзак
БЕЗ сулфити
Дива и биодинамична ферментация, без добавки, ръчно направено

БЪЗАКЪТ е един от най-мощните имуностимулатори. Сама се убедих след като преди две зими пиех сироп от бъзак и усетих действието му при настинка. Миналата година реших да превърна тези ценни плодчета във вино, но не исках да слагам захар и вода. Така ми се роди идеята да го ферментирам с грозде. Резултатът е не само вкусен, но и няколко пъти ме спасява от настинка, както и цялото семейство.

КАК Е НАПРАВЕНО: Заедно с гроздето ферментира и бъзака, а тази година добавихме и малко диви къпини, които се бяха сгушили между бъзака. Той също е див и се бере много добре узрял, расте до лозята в чиста местност без пътища и дим. Бере се на ръка като спазваме ритуала. Ронка се и се мачка с ръце, не преминава през никакви машини. Следваме хода на луната през цялата винификация, ферментацията е дива, във виното няма нищо друго освен плодовете. Ценното също е, че билката се намира до лозята в Брестовица, всичко е местно, а най-полезни за човек са билките расли в неговата страна, в неговия регион. Виното е наречено за здраве

ЧУВСТВО: Главата ви ще подскочи от експлозията на специфичните аромати в чашата, а когато отпиете една единствена, но смела глътка, тялото ви се загрява с такава скорост, че усещате как започва да тупти, лицето придобива румен и сияен вид, очите се разширяват, а усмивката изгрява. След като оставите чашата на масата ще забележите, че на мястото, където се е стичало виното, дълбокият цвят е все още е по стъклото.

ПРИЕМ: В начален стадий на настинка- не повече от 50 мл. сутрин и вечер. За поддържане на тонуса – от 1 до 3 глътки сутрин на гладно докато свърши бутилката.

Важно! Това вино се приема като лекарство, а не се пие по класическия начин. Бъзакът е силен и е препоръчително да спазвате тези дозировки. Информирайте се за странични ефекти в случай, че имате друго заболяване.

Химичен състав: В бъзака се съдържат флавоноиди, танини, няколко вида киселини (включително ябълчна и винена) и растението е богат източник на пектин, целулоза и витамин С. В химичния състав на бъзака влиза и естер на кафеевата киселина, който е известен с антираковите си и противовъзпалителни свойства.
Плодовете на бъзака съдържат също смоли и дъбилни вещества. Основно бъзакът се ползва като диуретик, антисептик и при възпаление на дихателните пътища. А за гроздето и къпините всички знаем колко са полезни те.

ПОЛЗИ: Лечителят Петър Димков го препоръчва за лечение на много болести. Особено за усилване на отслабналата имунна система. При грип, простуда, възпаления на гърлото, дробовете, за сърце и за прочистване на кръвта.

Той дава пример с прелетните птици. Те активно ядат плодчетата на черния бъз преди да отлетят към топлите страни. По този начин  укрепват своите тела, за да могат да издържат дългия полет. Самият той се е предпазвал от болести с едно-единствено целебно средство, което употребявал постоянно – сироп от полски бъзак. Никой от семейството му не го е виждал да взема друго лекарство.

Бъзакът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков.

Направихме само 120 бутилки х  0,375 л.

Може да поръчате при мен на 0887911188, porteva@bendida.eu, facebook или да го намерите в магазините ни на ул. Дружба 15, Пловдив и на ул. Златарска 11 в deGUSTOstation, Капана.

Елизабет Портева, енолог